Noutati

Câtă încredere mai au românii în UE după zece ani de la aderare

06.03.2017

 

România este membră cu drepturi depline a Uniunii Europene de un deceniu, iar încrederea românilor în Uniunea Europeană continuă să fie peste media europeană, diferenţa procentuală fiind de 16 % ( 52%, comparativ cu 36%), însă trendul este descendent, comparativ cu momentul aderării, când cota de încredere era de 65%, potrivit Eurobarometrului prezentat de Reprezentanţa Comisiei Europene în România.

Comparativ cu media europeană, românii au o poziţie mai optimistă faţă de viitorul Uniunii ( 67%, comparativ cu 50%), în ciuda faptului că, în momentul aderării, 75% dintre români aveau încredere într-un viitor pozitiv al comunităţii europene. „Faptul că românii continuă să rămână optimişti asupra viitorului Europei ne dă încrederea că ei vor participa activ la dezbaterea pe care a lansat-o, pe 1 martie, preşedintele Juncker, prezentând cinci scenarii pentru Uniunea Europeană la orizontul anului 2025. Aşa cum a spus şi comisarul european, Corina Creţu, România are şansa, pentru prima dată de la aderarea sa la Uniunea Europeană, de a contribui la acest proces al reformării Uniunii Europene cu 27 de state membre, care trebuie să-şi stabilească acum viziunea în funcţie de aşteptările cetăţenilor, pe de o parte, şi de voinţa politică a statelor membre, pe de altă parte”, a precizat Angela Cristea, şefa reprezentanţei Comisiei Europene în România.

Raportul mai arată că susţinerea priorităţilor europene rămâne ridicată în rândul românilor: 55% în ceea ce priveşte Uniunea economică şi monetară şi 77% pentru libera circulaţie a persoanelor, repsectiv dreptul de a locui, munci şi studia în orice stat membru. De asemena, două treimi dintre români declară că se simt cetăţeni europeni.

Taguri: